Vanliga frÄgor

Vad Àr kbt

Kognitiv beteendeterapi (KBT) grundar sig pÄ inlÀrningspsykologi, socialpsykologi och kognitionspsykologi. Samspelet mellan dig och den miljö du lever i Àr en viktig del för att förstÄ de problem du vill ha hjÀlp med. Fokus i behandlingen Àr faktorer i nuet som hÄller problemen vid liv. Genom att pÄverka tankar, beteenden och kÀnslor försöker vi Ästadkomma en förÀndring. Det kan handla om att Àndra felaktiga tolkningar av egna kÀnslomÀssiga reaktioner som farliga och dÀrmed minska panikattacker eller att bryta ned beteenden i flera steg vid omfattande uppskjutandeproblem. Behandlingen grundar sig pÄ aktuell forskning om vilka strategier som har visat sig pÄverka olika typer av problem. Ibland innebÀr det att minska destruktiva beteenden och andra gÄnger att lÀra sig nya. I terapin pÄgÄr ett öppet och tydligt samarbete mellan dig och din terapeut. Genom förÀndring strÀvar vi efter att öka nöjdhet med dig sjÀlv och ditt liv.

Hur gÄr behandlingen till?

Varje session Àr cirka 45 minuter. Först genomför vi en bedömning pÄ cirka tre till fyra sessioner. Fyra Àr vanligt dÄ det gÀller barn och familj och fler personer ska intervjuas. Vi gör en noggrann kartlÀggning, en sÄ kallad beteendeanalys, av din nuvarande livssituation och de problem du söker hjÀlp för. Du fÄr berÀtta, svara pÄ frÄgor och fylla i ett antal sjÀlvskattningsformulÀr. PÄ sÄ vis kan vi fÄ en bild av hur problemen har utvecklats och vad som hÄller dem vid liv. DÀrefter sammanfattar psykologen bedömningen, ofta i samband med en kort utbildande beskrivning av din problematik. Du fÄr ett förslag pÄ behandlingsupplÀgg. I behandlingen pÄgÄr ett öppet och tydligt samarbete mellan dig och din terapeut. Vi formulerar mÀtbara behandlingsmÄl utifrÄn de problem du kÀmpar med. Dessa utvÀrderas senare i behandlingen. Terapisessionerna Àr strukturerade och har specifika fokus enligt den behandlingsplan vi kommit överens om. Vi arbetar med att hitta andra sÀtt att tÀnka, bete sig och arbetar med kÀnslor pÄ olika sÀtt. Ibland tar vi med anhöriga för att öka deras möjligheter att förstÄ problemen du kÀmpar. De kan ocksÄ behöva hjÀlp i hur de kan stötta dig i ditt förÀndringsarbete. För att kunna fÄ till en förÀndring arbetar vi vanligen med hemuppgifter mellan sessionerna. Vid avslut av behandlingen sammanfattas viktiga lÀrdomar som du sedan fÄr med dig. Vi arbetar ocksÄ fram ett program för hur du kan hÄlla det du lÀrt dig vid liv efter avslut. Ofta glesas behandlingen ut nÄgot och vi trÀffas mer sÀllan.

Har ni behandling via videolÀnk?

Möjlighet finns att ha sessioner via videolÀnk. Vi arbetar med videosystemet Kaddio för att
fÄ till en sÀker anslutning. TjÀnsten uppfyller Socialstyrelsens krav pÄ stark autentisering vid
hantering av persondata pÄ nÀtet. För mer information lÀs mer om tjÀnsten pÄ
https://kaddio.com

Har ni möjlighet att ta emot akuta besök?

Vid akuta lÀgen rekommenderas ni som söker för barn under 18 Är att vÀnda er till Barn- och ungdomspsykiatriska klinikens akutenheter pÄ Sachsska barnsjukhuset, Sachsgatan 10 eller S:t Görans sjukhus, VÄrdvÀgen 1. För vuxna finns bland annat vuxenpsykiatriska akuten pÄ S:t Görans sjukhus. Det finns Àven en mobil akutenhet för vuxna, telefon 08-123 484 00.

Hur lÄng Àr en behandling?

Efter att bedömningsfasen slutförts brukar en behandling variera mellan 10 och 20 behandlingssessioner. För ett mycket avgrÀnsat problem kan det ibland rÀcka med fem sessioner. Vid flera svÄrare problemomrÄden kan behandlingen vara nÄgot mer Àn 20
sessioner.

Hur ofta ses man?

I början av behandlingen ses vi vanligen veckovis. Ibland Àr problemen av sÄdan typ att det rÀcker att ses varannan vecka redan frÄn start. LÀngre fram i behandlingen brukar vi ofta glesa ut kontakten till att ses varannan vecka.

Har ni avtal med landstinget sÄ att jag kan anvÀnda mitt högkostnadskort?

Mottagningen Àr helt privat vilket innebÀr att du stÄr för hela kostnaden sjÀlv.

Kan jag fÄ terapin bekostad av arbetsgivare eller försÀkringsbolag?

Att arbetsgivare bekostar en bedömning och behandling Àr inte ovanligt. Du och din arbetsgivare Àr vÀlkomna att kontakta mottagningen för en överenskommelse. Det rÄder förstÄs sekretess kring detaljerna i din vÄrdkontakt. Privata sjukvÄrds- och olycksfallsförsÀkringar brukar erbjuda möjlighet för dig att vÀlja vilken psykoterapeut du önskar.

Vilken kompetens bör min KBT-behandlare ha för att jag ska fÄ rÀtt hjÀlp?

Psykologutbildning Àr en bra och bred grundutbildning för att kunna utföra psykologisk
behandling. Den innefattar ocksÄ en grundlÀggande utbildning i psykoterapi. DÀrtill Àr nÀsta
nivÄ av vidareutbildning psykoterapeututbildningen med inriktning mot kognitiv
beteendeterapi. Numera finns Àven ytterligare en kompetens som tyder pÄ lÀngre
vidareutbildning, specialist i psykologisk behandling och psykoterapi. Utöver en viss nivÄ av
utbildning Àr förstÄs din behandlares erfarenhet och bemötande av dig viktiga faktorer som
pÄverkar hur du kommer att uppleva behandlingskontakten.

Mer information om psykologens kompetens.