Terapi

NEUROPSYKIATRI

Neuropsykiatriska funktionshinder (NPF) sÄ som ADHD, ADD, Aspergers syndrom, autismliknande tillstÄnd, Tourettes syndrom eller andra former av tics kan ofta leda till stora problem i vardagen och att man upplever sig begrÀnsad i livet.

Det kan röra sig om svÄrigheter att fÄ saker gjorda, planera arbete, skola, privatliv eller brister i impulskontroll. Har man svÄrt med sociala relationer kan man uppleva nedstÀmdhet, isolering eller Äterkommande konflikter. MÄnga anhöriga kan ha svÄrt att veta vad problemen innebÀr och hur man ger ett bra stöd. Malinda har under mÄnga Är arbetat med bedömning, utredning och behandling av barn och vuxna med neuropsykiatriska svÄrigheter. Hon erbjuder kognitiv beteendeterapi för vuxna och barn som har svÄrigheter kopplat till dessa svÄrigheter.

VERKTYG FÖR EN BÄTTRE LIVSSITUATION

Genom kognitiv beteendeterapi och en gedigen förkunskap kring neuropsykiatriska svÄrigheter arbetar vi med att öka förstÄelsen för vilka styrkor och svÄrigheter som finns och situationer som brukar bli knepiga. 

Vi trÀnar strategier för att fÄ vardagen att fungera bÀttre och öka nöjdhet med livet i stort. Det kan till exempel handla om planering, problemlösning, hantering av konflikter eller att ta tag i viktiga saker i livet. Krav och förvÀntningar behöver anpassas för att minska stress och överbelastning. Ofta behöver ocksÄ anpassningar göras i hemmiljön, arbetet eller skolan för att man ska kunna fungera pÄ ett bÀttre sÀtt. FörÀldrar till barn eller unga vuxna inkluderas i behandlingen för vÀgledning i hur man kan vara ett bra stöd.

För frÄgor eller för att boka tid vÀlkomna att höra av er. 

INFORMATION

Riksförbundet Attention

Attention Àr en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionshinder (NPF). HÀr finns bra och tydlig information om de olika diagnoserna och lÀnkar till olika lokala föreningar.

Svenska OCD-förbundet

Denna ideella förening har samlat viktig information om OCD (tvÄngssyndrom) och andra nÀrliggande diagnoser.

Ung och Asperger

Habilitering och HÀlsa i Stockholm har utvecklat en informationssida om Asperger för unga vuxna mellan 16 och 25 Är.

Ticsbehandling

Comprehensive Intervention for Tics (CBIT) Àr den mest evidensbaserade behandlingen för tics. HÀr illustrerar Douglas Woods, en av upphovsmakarna, tillsammans med en ung patient hur habit reversal gÄr till.

HjÀlpmedel och litteratur

PÄ den hÀr amerikanska sidan finns ett stort utbud av litteratur och hjÀlpmedel för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsÀttningar. Det gÄr snabbt och enkelt att bestÀlla Àven om man förstÄs fÄr vara beredd pÄ tullavgift.

Rekommenderad bok

Katarina A. SörngÄrd har skrivit en bok som beskriver de grundlÀggande svÄrigheterna vid autism pÄ ett lÀttbegripligt sÀtt. HÀr tas ocksÄ strategier upp för att hantera vanliga problem. Boken lÀmpar sig för vuxna med autism och anhöriga.

KBT

TICS / TOURETTES SYNDROM

Tics kan leda till ett stort lidande och det Àr ofta svÄrt att fÄ tillgÄng till psykologisk behandling.  Malinda erbjuder  bedömning och KBT-behandling av tics.

KBT VID TICS

Tics och Tourettes syndrom ses som en av de neuropsykiatriska funktionsnedsÀttningarna men psykologiska förklaringsmodeller förklarar ocksÄ hur tics ökar och minskar. Evidensen för att KBT Àr hjÀlpsam vid tics Àr god vid studier av bÄde barn och vuxna. SÄ kallad habitreversal Àr grunden i det behandlingsprogram som utprövats i störst studier, Comprehensive Behavioral Intervention for Tics (CBIT). Det Àr egentligen en ganska enkel metod som samtidigt innebÀr en fin kombination av samspel med klienten, förstÄelse av ticsens uppbyggnad och att tillsammans utforma motrörelser som motverkar eller dÀmpar dem. Utlösande situationer för tics och konsekvenser som ökar deras förekomst pÄverkas med olika KBT-tekniker. Behandlingen krÀver kontinuerlig trÀning och delaktighet av förÀldrar nÀr det gÀller barn och ungdomar.

 

Studie i kbt av tics

Malinda har arbetat mycket med tics hos bÄde vuxna, barn- och ungdomar. Hon har genomfört en behandlingsstudie dÀr en intensivbehandling av tics testades pÄ fem ungdomar och deras förÀldrar. Studien gjordes i samarbete med Karolinska Institutet. Förberedelserna inför behandlingsarbetet innebar bland annat deltagande i vÀrldens första kongress om Tourettes syndrom och tics, i London 2015. DÀr fick Malinda möjlighet att diskutera frÄgor kring behandlingsupplÀgg med en av upphovsmakarna, Professor Alan Peterson frÄn USA.