Terapi

Barn & Unga

Malinda har arbetat med kognitiv beteendeterapi för barn- och ungdomar sedan Är 2000. Hon Àr legitimerad psykolog, legitimerad psykoterapeut i KBT, specialist i psykologisk behandling och psykoterapi. Malinda handleder sedan mÄnga Är personal inom barn- och ungdomsverksamheter. Hon utbildar ocksÄ blivande psykologer och psykoterapeuter pÄ omrÄdet. Malinda Àr medförfattare i en fackbok pÄ omrÄdet, KBT inom Barn- och ungdomspsykiatrin, och har nyligen avslutat en mindre studie i intensivbehandling av tics hos barn och ungdomar.

I olika skeden av barndomen kan man fastna i problem sÄ som nedstÀmdhet, negativa tankar om sig sjÀlv eller Ängest som till exempel rÀdsla för att sova sjÀlv, vara i sociala situationer, oro för att nÄgot farligt ska hÀnda, panikkÀnslor eller att man inte kan sluta göra tvÄngshandlingar. Vissa barn har problem med hÀftiga och ihÀrdiga ilskeutbrott eller svÄrigheter att följa vuxna. Ibland hamnar barn och familj i kriser, Äterkommande konflikter eller skolan blir svÄr att fÄ att fungera. I dessa lÀgen kan det vara hjÀlpsamt att ta kontakt med en professionell person som kan hjÀlpa till att sortera och stötta ditt barn och dig som förÀlder att komma vidare. Mottagningen erbjuder psykologisk bedömning och kognitiv beteendeterapi för barn-, ungdomar och deras förÀldrar. Det finns Àven möjlighet till rÄdgivning för förÀldrar och skolpersonal. Mottagningen erbjuder Àven terapi via videolÀnk. Vi anvÀnder oss av ett sÀkerhetsklassat program som du enkelt kan ladda ned pÄ din dator.

KBT MED BARN OCH UNGDOM

MÄnga barn och ungdomar kÀmpar med psykiska problem eller psykisk ohÀlsa. I terapikontakten Àr det viktigt att först skapa en bra arbetsrelation. Vi börjar med att ringa in barnets egna lidande och motivation att arbeta med det som Àr svÄrt. UtifrÄn kognitiv beteendeterapi (KBT) gör vi en analys för att förstÄ vad som gör att problemen hÄlls vid liv och vad man kan göra för att komma ur svÄrigheterna. Det kan handla om att trÀna pÄ saker barnet har svÄrt för eller undviker, bryta kÀnslomÀssiga spiraler eller utveckla mer effektiva strategier i kommunikationen med andra. Vi arbetar ofta med att hitta nya vÀgar att som förÀlder försöka hjÀlpa ditt barn eller pÄverka skolan att stötta pÄ ett mer hjÀlpsamt sÀtt.


HUR GÅR DET TILL?

Genom 3-4 bedömningssamtal med dig och ditt barn görs en bedömning av problemen ni kÀmpar med. Samtalen tar mellan 45 minuter och en timme. Ni intervjuas och fÄr fylla i sÀrskilda formulÀr för att fÄ en bild av hur problemen ser ut. Beroende pÄ barnets Älder, mognad och typ av problem varierar deltagandet av dig som förÀlder. NÀsta steg Àr att utforma en behandlingsplan kring vilka fokus behandlingen ska innehÄlla och hur mÄnga sessioner som behövs för att Ästadkomma en förÀndring. Vi utformar tydliga mÄl som vi Äterkommer till för utvÀrdering av hur det gÄr i behandlingen. Terapisessionerna Àr strukturerade med tydliga fokus. Vi trÀnar pÄ nya sÀtt att tÀnka, bete sig och hittar ofta nya sÀtt att hantera kÀnslor. Som förÀlder fÄr du stöd i hur du kan hjÀlpa ditt barn ur sin problematik genom att stötta nya beteendemönster. Vi kommer överens om meningsfulla sÀtt att trÀna det vi arbetar med mellan sessionerna.

Hör gÀrna av dig för frÄgor eller funderingar runt det du och ditt barn kÀmpar med.