Neuropsykiatrisk terapi

Neuropsykiatriska funktionshinder (NPF) så som ADHD, ADD, Aspergers syndrom, autismliknande tillstånd, Tourettes syndrom eller andra former av tics kan ofta leda till stora problem i vardagen och att man upplever sig begränsad i livet.

Det kan röra sig om svårigheter att få saker gjorda, planera arbete, skola, privatliv eller brister i impulskontroll. Har man svårt med sociala relationer kan man uppleva nedstämdhet, isolering eller återkommande konflikter. Många anhöriga kan ha svårt att veta vad problemen innebär och hur man ger ett bra stöd. Malinda har under många år arbetat med bedömning, utredning och behandling av barn och vuxna med neuropsykiatriska svårigheter. Hon erbjuder kognitiv beteendeterapi för vuxna och barn som har svårigheter kopplat till dessa svårigheter.

VERKTYG FÖR EN BÄTTRE LIVSSITUATION

Genom kognitiv beteendeterapi och en gedigen förkunskap kring neuropsykiatriska svårigheter arbetar vi med att öka förståelsen för vilka styrkor och svårigheter som finns och situationer som brukar bli knepiga. 

Vi tränar strategier för att få vardagen att fungera bättre och öka nöjdhet med livet i stort. Det kan till exempel handla om planering, problemlösning, hantering av konflikter eller att ta tag i viktiga saker i livet. Krav och förväntningar behöver anpassas för att minska stress och överbelastning. Ofta behöver också anpassningar göras i hemmiljön, arbetet eller skolan för att man ska kunna fungera på ett bättre sätt. Föräldrar till barn eller unga vuxna inkluderas i behandlingen för vägledning i hur man kan vara ett bra stöd.

För frågor eller för att boka tid välkomna att höra av er. 

INFORMATION

Riksförbundet Attention

Attention är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionshinder (NPF). Här finns bra och tydlig information om de olika diagnoserna och länkar till olika lokala föreningar.

Svenska OCD-förbundet

Denna ideella förening har samlat viktig information om OCD (tvångssyndrom) och andra närliggande diagnoser.

Ung och Asperger

Habilitering och Hälsa i Stockholm har utvecklat en informationssida om Asperger för unga vuxna mellan 16 och 25 år.

Ticsbehandling

Comprehensive Intervention for Tics (CBIT) är den mest evidensbaserade behandlingen för tics. Här illustrerar Douglas Woods, en av upphovsmakarna, tillsammans med en ung patient hur habit reversal går till.

Hjälpmedel och litteratur

På den här amerikanska sidan finns ett stort utbud av litteratur och hjälpmedel för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Det går snabbt och enkelt att beställa även om man förstås får vara beredd på tullavgift.

Rekommenderad bok

Katarina A. Sörngård har skrivit en bok som beskriver de grundläggande svårigheterna vid autism på ett lättbegripligt sätt. Här tas också strategier upp för att hantera vanliga problem. Boken lämpar sig för vuxna med autism och anhöriga.

KBT

TICS / TOURETTES SYNDROM

Tics kan leda till ett stort lidande och det är ofta svårt att få tillgång till psykologisk behandling.  Malinda erbjuder  bedömning och KBT-behandling av tics.

KBT VID TICS

Tics och Tourettes syndrom ses som en av de neuropsykiatriska funktionsnedsättningarna men psykologiska förklaringsmodeller förklarar också hur tics ökar och minskar. Evidensen för att KBT är hjälpsam vid tics är god vid studier av både barn och vuxna. Så kallad habitreversal är grunden i det behandlingsprogram som utprövats i störst studier, Comprehensive Behavioral Intervention for Tics (CBIT). Det är egentligen en ganska enkel metod som samtidigt innebär en fin kombination av samspel med klienten, förståelse av ticsens uppbyggnad och att tillsammans utforma motrörelser som motverkar eller dämpar dem. Utlösande situationer för tics och konsekvenser som ökar deras förekomst påverkas med olika KBT-tekniker. Behandlingen kräver kontinuerlig träning och delaktighet av föräldrar när det gäller barn och ungdomar.

 

Studie i kbt av tics

Malinda har arbetat mycket med tics hos både vuxna, barn- och ungdomar. Hon har genomfört en behandlingsstudie där en intensivbehandling av tics testades på fem ungdomar och deras föräldrar. Studien gjordes i samarbete med Karolinska Institutet. Förberedelserna inför behandlingsarbetet innebar bland annat deltagande i världens första kongress om Tourettes syndrom och tics, i London 2015. Där fick Malinda möjlighet att diskutera frågor kring behandlingsupplägg med en av upphovsmakarna, Professor Alan Peterson från USA.